Stupne kompresívnej terapie

0

Stupne kompresívnej terapie

Čo je kompresívna liečba?

Ide o liečbu kŕčových žíl pomocou špeciálne utkaných pančúch, alebo ponožiek, ktoré na rôznych častiach nohy vytvárajú rôzny tlak, tzv. graduovaný tlak, je to vyjadrené tzv. jednotkou mmHg – milimetre ortuti. Je to staršia jednotka tlaku, ortuť sa v pančuchách nenachádza. Čím je hodnota mmHg vyššia, tým je kompresia silnejšia. Poznáme štyri kompresívne triedy, ktoré sú rozdelené podľa veľkosti tlaku v oblasti členka. Smerom k stehnám tlak pomaly klesá.

Aby ste si správne vybrali kompresívnu triedu pančúch, musíte čo najlepšie poznať diagnózu ochorenia. Odporúčame návštevu odborného lekára – angiológa.

Prevencia: neradí sa k stupňom kompresie./zvyčajne do 10mmHg/ Graduovaný tlak je v tomto prípade veľmi nízky. Ide o ideálny stav, keď riešite len prevenciu, nie problém. Z produktov našej spoločnosti Medmedical vám odporúčame napríklad: Samodržiace stehenné preventívne pančuchy

Stupne kompresie:

I. kompresná trieda (mierna kompresia): /zvyčajne do 20 mmHg/ sa využíva pri prevencii a pri začínajúcich opuchoch nôh, pri dlhom sedení alebo státi, alebo pri miernych pocitoch „ťažkých nôh“ . Odporúčame ich používať v tehotenstve aj bez kŕčových žíl, nakoľko tehotenstvo predstavuje pre každú ženu rizikom vzniku kŕčových žíl. Odporúčame napríklad bavlnené podkolienky.

II. kompresná trieda (stredná kompresia): /zvyčajne medzi 20 až 30mmHg/ v praxi vám lekár najčastejšie odporúča pančuchy II. kompresnej triedy. Sila graduovaného tlaku v týchto pančuchách lieči tehotenské kŕčové žily, kŕčové žily, ktoré vznikajú pri práci dlhodobým sedením (napr. pri cestovaní, v kancelárii), státim, po prekonaní zápalu žíl, alebo genetickou predispozíciou. Kompresívne pančuchy II. triedy vám predpíše váš lekár. Zväčša sú plne hradené zdravotnou poisťovňou, prípadne malý doplatok. Z našich produktov vyskúšajte klasické zdravotné podkolienky.

III. kompresná trieda (silná kompresia) a IV. kompresná trieda (extra silná kompresia): /zvyčajne nad 30 mmHg/ tieto triedy sa indikujú pri veľmi závažných ochoreniach žíl a pri lymfatických opuchoch.

Nezabudnite: kompresívne pančuchy si navliekajte najlepšie ráno, hneď po zobudení v polohe ležmo.

Používanie kompresívnych pančúch je nenáročná, relatívne lacná a dostupná liečba kŕčových žíl. Týmto ochorením trpí žiaľ každý druhý obyvateľ populácie. Na trhu si vyberiete z veľkého množstva druhov, podľa značky, farby, materiálu, alebo dĺžky – ponožky, podkolienky, stehenné a celé pančuchy, s otvorenou alebo uzavretou špicou.. Viac menej záleží len na vás, ktoré pančuchy, resp. ponožky najlepšie sedia vašim nohám a cítite sa v nich pohodlne.