Diastáza priamych brušných svalov

0

Diastáza priamych brušných svalov

Diastáza priamych brušných svalov

Diastasis recti alebo rozostup priamych brušných svalov. Rectus abdominis (priame brušné svaly) sú svaly, ktoré tvoria prednú stranu brucha a Linea alba (biela čiara) je tkanivo (väzivo), ktoré ich navzájom spája. Pôsobením vnútrobrušného tlaku napríklad počas tehotenstva pri veľkom plode, pri väčšom množstve plodovej vody, pri viacpočetnom tehotenstve, alebo pri druhom a ďalšom tehotenstve, silnom tlaku počas pôrodu, pri nesprávnom ošetrení po pôrode (napríklad nevhodne volenými cvikmi), a.i. sa priame brušné svaly rozostúpia a linea alba sa uvoľní.

Za normálnych okolností sa svaly a elasticita brušnej steny vrátia 6-8 týždňov po tehotenstve do normálneho stavu, ovisnuté brucho a prebytočná koža naznačujú, že nemusí byť všetko v poriadku. Niektoré ženy majú pred pôrodom ploché bruško a ak im po pôrode ostane ovisnuté brucho napriek tomu, že sa snažia cvičiť, treba hľadať príčinu niekde inde. Nie je to jednoduchá situácia, pretože daný problém si žena nespôsobila sama a zbaviť sa ho nie je ľahké. Určite to nie je stav, ktorý je vyriešiteľný za mesiac. Máme pár tipov, ktoré Vám na začiatok pomôžu.

  • V prvom rade zistite, či máte diastázu (samo vyšetrením, alebo pod dohľadom fyzioterapeuta)
  • Vhodné je počkať 6-8 týždňov po pôrode, či sa diastáza sama nestiahne. Pokiaľ nie, je dobré vyhľadať fyzioterapeuta a začať s vhodnou terapiou.
  • Sťahujúce pásy pomáhajú tvarovať brucho. Vhodné je cvičiť spolu so sťahujúcim pásom, ale rovnako vhodné je nosiť ho aj mimo cvičenia v bežnom živote. Okrem toho, že je popôrodný brušný pás výbornou pomôckou hneď po pôrode a ako fyzioterapeutka ho odporúčam ako neodmysliteľnú súčasť výbavy tašky do pôrodnice, je vhodnou, či skôr rovnako neodmysliteľnou súčasťou aj pri liečbe diastázy.

V našej ponuke nájdete brušné pásy, ktoré sú vyrobené z kvalitných materiálov a majú skvelý dizajn. Pod oblečením ich takmer nevidieť a výborne sa nosia.

Našu ponuku brušných a popôrodných pásov si môžete pozrieť tu:

-popôrodný brušný pás

-bedrovo-brušný pás univerzálny

- bedrovo-brušný univerzálny pás



Related Product

Popôrodný brušný pás

Popôrodný brušný pás

Popôrodný brušný pás je vhodný pre mamičky nielen po bežnom pôrode, ale aj..

16,50€ Ex Tax: 15,00€