Vyvrtnutý členok

0

Vyvrtnutý členok

 K úrazu najviac dochádza pri dynamických športoch ako je futbal, basketbal, beh, tenis no aj pri obyčajnej chôdzi, napr. na opätkoch alebo na zamrznutom, šmykľavom povrchu.

V členku je sedem malých kostičiek, ktoré sú zafixované väzmi – ligamentami. V prípade úrazu dochádza k neprirodzenému natiahnutiu do strany. Členok napuchne, je nestabilný a bolestivý. Môže sa vytvoriť aj podliatina. Určitú dobu trvá kým sa natiahnuté ligamentá vrátia do pôvodnej polohy (4 – 8 týždňov). V prípade opakovaného vyvrtnutia môžu ostať ligamentá natiahnuté a preto sa členok stáva nestabilným a náchylným na vyvrtnutia.


Prvá pomoc

Začnite ľadovými obkladmi na členok a vyložte si nohu do zvýšenej polohy. Taktiež použite masť alebo gél, ktorý jemne vmasírujte do členka. Tým, že budete masírovať opuch smerom k srdcu, rýchlejšie sa stratí alebo zmierni. Operácia pri vyvrtnutí členka hrozí výnimočne.

 

Liečba

Dodržiavajte kľudový režim. Nohu čo najmenej zaťažujte. Taktiež sú výborné rehabilitácie ako elektroliečba, masáže a vodoliečba.

Ako súčasť prevencie, ale aj liečby lekári odporúčajú používanie členkových návlekov alebo ortéz. Pokiaľ trpíte častým vyvrtnutím, členkové návleky poskytujú oporu a stabilitu slabým a ochabnutým väzom, najmä pri športových alebo pracovných aktivitách.

Počas liečby pôsobia návlek alebo ortéza aj proti bolesti, redukujú opuch, uľahčujú chôdzu a pomáhajú k rýchlejšej regenerácii po úraze.

Na trhu nájdete veľa rôznych druhov návlekov a ortéz. Výber závisí od vašich individuálnych potrieb. Rozdiel medzi návlekom a ortézou je vo výstuži. Ortéza je vyrobená z pevnejších materiálov a slúži najmä na spevnenie členkov po operáciách a ťažších úrazoch. Neoprénovú ortézu (stabilizátor) členka získate aj na plnú úhradu zdravotnej poisťovne. Predpíše vám ju váš ortopéd, chirurg, traumatológ, rehabilitačný lekár alebo ortoprotetik.

V našej ponuke nájdete :

neoprénovú ortézu členka 

- elastickú bandáž členka

Členkový návlek (bandáž) je vyrobený z tenších materiálov, neobsahuje výstuže, napriek tomu nestráca schopnosť spevniť postihnuté miesto. Bandáž (návlek) slúži pri športovej alebo pracovnej záťaži, ako prevencia proti vyvrtnutiu, ale aj ako opora už poraneným a ochabnutým členkom. Bandáž je určite flexibilnejšia pre bežné nosenie ako ortéza.

V našom eshope si vyberiete aj ortézu aj návlek členka. Obe zdravotnícke pomôcky sú vyrobené z veľmi kvalitných materiálov a napomáhajú k zlepšeniu kvality života počas rekonvalescencie.

*Na obrázku sú znázornené tri stupne vyvrtnutia členka. Červenou farbou sú znázornené drobné svaly členkového kĺbu a rozsah poškodenia.